WUSB Show Martigny 2009, Švýcarsko

Výsledky

WUSB Show 2009, světovou výstavu svatobernardských psů, hostilo tentokrát samotné Švýcarsko. Celá akce se konala ve městě Martigny, které leží asi 40 km od slavného průsmyku Svatého Bernarda (Grand Saint Bernard). Na výstavu bylo přihlášeno teméř 200 svatobernar­dských psů z 18ti zemí a poměr krátkosrsté a dlouhosrsté variety byl téměř vyrovnaný. Největší zastoupení pak měly krátkosrsté feny a nejobsazenější třídou se stala tř. otevřená u dlouhosrstých psů.

Českou republiku velmi úspěšně reprezentovali 4 bernardýni, kteří mají nejen české majitele, ale v naší zemi se zároveň také narodili. V kruhu číslo 1 nastupoval jako první ve třídě štěňat krátkosrstý Nico-Dux z Chejnova dvora, který zvítězil nad svým soupeřem a byl hodnocen rozhodčími z Dánska a Španělska jako velmi nadějný 1. Škoda jen, že majitel nenastoupil s Duxem do závěrečných soutěží. O vítězích a poražených mezi krátkosrtými fenami v kruhu číslo 2 rozhodoval rozhodčí ze Švýcarska a Francie. Ve třídě mladých se v konkurenci 11 fen představila Elisabeth od Strážců hor, která se probojovala do užšího výběru a nakonec dosáhla i na pořadí, když dostala známku výborná 4. Naše největší želízko v ohni JCh. Camilla od Strážců hor soutěžila v mezitřídě a hned po svém nástupu zřetelně zaujala oba rozhodčí. V konkurenci devíti fen zvítězila a byla hodnocena jako výborná 1. Tento výsledek jí také zaručoval postup do závěrečných soutěží. Poslední zástupce ČR Baryk z Férova dvora nastupoval mezi dlouhosrstými psy v kruhu číslo 3. Rozhodčí z Holandska a Irska pak určili Baryka za vítěze mezitřídy, když porazil další čtyři soupeře a byl hodnocen jako výborný 1. Také on dostal „vstupenku“ do finále! Všichni čtyři naši psi se tedy dostali na pořadí a 3 dokonce zvítězili ve svých třídách. Až neuvěřitelný výsledek, který tímto neskončil.

V závěrečných soutěžích adrenalin postupně stoupal. Po vyhodnocení nejlepšího štěněte, dorostu, mladého, párů a skupiny se konečně dostalo na výběr psů, kteří dostanou titul WUSB WINNER 2009. V krátkosrstých psech zvítězil pes ze třídy šampionů ALLOK DU GRAND SAINT BERNAD, který se narodil přímo v Hospicu Svatého Bernarda. V krátkosrtých fenách pak k naší obrovské radosti zvítězila přesně ve stopách svého otce CAMILLA OD STRÁŽCŮ HOR, která za sebou nechala vítězku třídy otevřené i třídy šampionů! V dlouhosrstých psech zvítězil zástupce třídy otevřené SHORTY AMADEUS V.D. ROJA HORST, reprezentant Holandska a pozdější BIS celé výstavy. Jako poslední se rozhodovalo o vítězi mezi dlouhosrtými fenami, kterou se stala francouzská ANKA DU VAL DU MORAKOPF, českým chovatelům známá z naší klubové výstavy.

Závěrem je třeba poděkovat všem majitelům psů za to, že věnovali svůj čas i nemalou finanční částku, nebáli se konkurence a poslali své svěřence do země původu. Všichni tentokrát byli odměněni výborným hodnocením svých psů. A tak doufejme, že i příští rok se nám podaří vybrat co nejlepší kandidáty na WUSB Show 2010 do Francie.

Co je to WUSB? >>>

VÝSLEDKY ČESKÝCH PSŮ:

krátkosrtý pes – tř. dorostu
Nico-Dux z Chejnova dvora – vemli nadějný 1
m.: Josef Chejn

krátkosrtá fena – tř. mladých
Elisabeth od Strážců hor – výborná 4
m.: Kateřina Beranová

krátkosrstá fena – mezitřída
JCh. Camilla od Strážců hor – výborná 1, WUSB WINNER 2009
m.: Zdeněk Havlíček a Milan Plundra

dlouhosrstý pes – mezitřída
Baryk z Férova dvora – výborńý 1
m.: Petr Fér

Fotogalerie
Kompletní výsledky

ZPĚT